1 юни

 

 

   Деца, родители и учители от нашата детска градина с много настроение и усмивки се включиха в празничното карнавално дефиле за отбелязване Международния ден на детето. Началото бе поставено пред ДКТ "Васил Друмев, където всички участници от 16- те шуменски градини пяха заедно химна на Шумен и детската песен "Има светлина", рецитираха групово стихотворението "Аз съм българче" от Ив. Вазов. Нашите малки мажоретки поведоха шествието под тържествения съпровод на барабанчиците от ДГ "Братя Грим" към Градската градина, където ги очакваха много игри и изненади.

 

 

24 май

 

 

   Много деца, родители и екипът на детската градина се включиха в празничното шествие по случай 24 май- Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

 

 

55 години детска градина "Смехорани"

 

   На 20.05.2019 г., нашата детска градина отпразнува своята 55 годишнина с тържествен концерт- спектакъл "Хубост за бъдни времена" на сцената на ДКТ "Васил Друмев", Шумен, с водещ- ст. учител- Красимира Колева и пет годишните Мая и Максимилиян, от група "Бон Бон". В концерта взеха участие бивши възпитаници и приятели на детската градина- детски ансамбъл "Звънче", СКХГ "Ритмик", ученици от III ОУ "Димитър Благоев".

 

   

            

 

 ДЕН НА ШУМЕН

 

 

   С тържествен ритуал и вдигане на знамето на Шумен се отбеляза празника на родния ни град в детската градина. Децата бяха поздравени от директора- г-жа Русева, пяха песни и рецитираха стихотворенията- "Аз съм българче"и "Кирил и Методий". На 11 май Шумен чества своя празник, свързан с делото на славянските първоучители- Кирил и Методий и се отдава почит и уважение към родените и творили в града ни възрожденски дейци. 

 

    

 Педагозите  от нашата детска градина взеха участие в мащабен флашмоб, по случай 130 години предучилищно образование в град Шумен.      ФЛАШМОБ

 

130 години предучилищно образование в Шумен

Община Шумен съвместно с детските градини в града организира богата програма от събития, с които през 2019 г. ще бъдат отбелязани 130 години от началото на предучилищното образование в града. Програмата за честванията бе представена пред журналисти днес от зам.-кмета по образование и култура Найден Косев, експерти от отдел „Образование, наука и развитие“ в общинската администрация и директори на детски градини.

„Шумен е сред петте градове в страната, които в края на 19-ти век дават тласъка на предучилищното възпитание у нас. Затова тази 130-та годишнина е изключително важна за нашия град и сме подготвили една мащабна програма за нейното отбелязване“, каза Найден Косев.

С флашмоб на открито под мотото „Бъдещето на Шумен е при нас. Аз съм детски учител“ на 22 март, петък, от 17.30 ч. пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъде открита празничната програма, посветена на годишнината. В нея ще се включат 25 деца от ДГ „Космонавт“ и около 200 учители от детски градини, съобщи Дарина Димитрова, директор на ДГ „Космонавт“. Тя допълни, че идеята на флашмоба е под формата на танци да бъде представена историята на предучилищното образование в града.

В края на месеца предстои детският театрален фестивал „Коломбина“, който се организира всяка година от ДГ „Изворче“.  Той ще се проведе на 28 и 29 март в залата на Младежкия дом. В тазгодишното издание на фестивала участие ще вземат над 250 деца от 12 детски градини от Шумен, Варна, Каспичан, Добрич, Карлово и др., които ще се борят за голямата награда – „Златна Коломбина“, а за всички малки таланти са предвидени индивидуални награди и значки с логото на фестивала, обясни Даниела Димитрова, директор на ДГ „Изворче“.

В програмата за честванията е включен и фолклорният конкурс „Да съхраним традициите“, който ще се проведе на 18 април в Младежкия дом. Освен от Шумен и региона, в него ще участват детски градини от Варна, Ямбол, Сливен и Нова Загора. Те ще бъдат разпределени в четири категории: фолклорно-етнографски жанр /обичай или празник/, български народни танци, фолклорно пеене и изобразително-приложно изкуство, съобщи директорката на ДГ „Слънце“ Мима Желева. На 23 април от 09.30 ч. започва състезанието „Малкият математик“ с участието на деца от 16 детски градини в Шумен и деца от трите подготвителни групи към училищата в града. Надпреварата ще се състои в залите на Педагогическия факултет към ШУ „Еп. К. Преславски“. Отбори от по три участници чрез занимателни игри ще решават тестови задачи, като по този начин децата едновременно се учат и забавляват.

Традиционният спортен празник „Весел старт“ ще бъде на 15 май от 17.30 ч. в зала „Арена Шумен“. В него ще участват 580 деца от подготвителните групи от всички детски градини, както и техните родители. На 28 май от 17.00 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ детска градина „Светулка“ ще представи своя мюзикъл Безсъници около Дюлон. На 1 юни – Деня на детето е предвидено карнавално дефиле с участието на деца и родители. По повод годишнината на 7 юни от 20 часа в хотел „Шумен“ ще бъде организирана „Среща на поколенията“ за бивши и настоящи учители, отдали знанията и уменията си с любов и грижа към шуменските деца. Проявите по случай 130-годишнината от началото на предучилищното образование в Шумен ще продължат до края на месец ноември.

130 ГОДИНИ ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ В ГРАД ШУМЕН, 2019 ГОДИНА 

П Р О Г Р А М А

Месец март

Урок по родолюбие (с участието на Искрен Красимиров – Сдружение „Незабравимата България”) ДГ „Буратино”, ДГ „Космонавт” и ДГ „Братя Грим”, 7 март, начало: 10.00 ч., място: ДГ „Космонавт”

„Европа в Шумен” – Кръгла маса с участието на педагози от осем европейски държави, участници в програма „Еразъм+”, директори и учители от детски градини в град Шумен на тема: „Възможности на програмата „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики в предучилищното образование” – организатор: ДГ „Братя Грим”, 19 март, начало: 13.30 ч., място: Сесийна зала – Община Шумен

Тържествено откриване на 130 години предучилищно образование в град Шумен, Флашмоб на тема: „Бъдещето на Шумен е при нас. Аз съм детски учител”, 22 март, начало: 17.30 ч., място: пред ДКТ „Васил Друмев”

ХІІІ детски театрален фестивал „Коломбина” – Организатор: ДГ „Изворче” и Община Шумен, 28 – 29 март, начало: 09:30 ч., място: Общински младежки дом

Месец април

35 години ДГ „Дружба” – „Един незабравим ден в детската градина” – юбилеен концерт, 17 април, начало: 17:30 ч., място: ДКТ „В. Друмев”

Фолклорен конкурс „Да съхраним традициите – организатори: ДГ „Слънце” и Община Шумен, 18 април, начало: 09.00 ч., място: Общински младежки дом

Състезание „Малкият математик” – с участието на деца от 16 детски градини в град Шумен, 23 април, начало: 09:30 ч., място: Педагогически факултет на ШУ

85 години ДГ „Звънче” – юбилеен концерт, 24 април, начало: 17.00 ч., място: НЧ „Д. Войников”

Месец май

„Музиката и спорта в детската градина” – концерт на ДГ „Конче-вихрогонче”, 9 май, начало: 17:00 ч., място: Общински младежки дом

ХХІ Спортен празник „Весел старт” – организатори: Община Шумен и детски градини, 15 май, начало: 17:00 ч. място: Зала „Арена – Шумен”

55 години ДГ „Смехорани” – „Хубост за бъдни времена” – юбилеен концерт, 20 май, начало: 17:30 ч., място: ДКТ „В. Друмев”

„Безсъници около Дюлок” – детски мюзикъл с участието на деца от ДГ „Светулка”, 28 май, начало: 17:00 ч. място: ДКТ „В. Друмев”

Месец юни

Ден на детето – Карнавално дефиле с участието на деца и родители от детските градини от град Шумен, 1 юни, начало: 10:00 ч., място: Областна управа – Градска градина

Поздравителен концерт за работещите в системата на предучилищното образование, юни, начало: 18.30 ч. място: ДКТ „В. Друмев”

Среща на поколенията, юни, начало: 20.00 ч. място: Гранд хотел „Шумен“

Месец септември

Научно-практическа конференция – 130 години предучилищно образование в град Шумен, 26 – 27 септември

Месец октомври

Детска спортна олимпиада на дружбата – организатори: ДГ „Дружба” и Община Шумен

Месец ноември

30 години ДГ „Изворче” – юбилеен концерт, място: ДКТ „В. Друмев”