ПРАЗНИК НА МАТЕМАТИКАТА

 

   На 17. 04. 2018 година се проведе ежегодният "Празник на математиката". Състезанието е организирано от община Шумен и ШУ "Еп. константин Преславски", като в него участват деца от предучилищните групи в община Шумен. Нашата детска градина се представи отлично с отбора от група "Пинко". Малките математици получиха грамота за участие, награди и много подаръци.

 

 

 

 

 

 

 

Честита Баба Марта!

 

 

   И тази година Баба Марта пристигна в детската градина, за да донесе мартенички за  здраве и сила. Децата я посрещнаха възторжено, с много песни, танци и весело настроение. Баба Марта пожела на всички да са живи, здрави, румени, засмени!

Честита да е! 

 

   

 

 

  

 

 

 

 

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

   Нашата детска градина участва в проект" Хубост за бъдни времена", чиято идея е съхраняване на българските празници и обичаи. Празнуването на Сирни Заговезни е традиция, отбелязвана всяка година.

   По стар български обичай децата поискаха прошка от възрастните, участваха в приготвянето на баницата и "хамкаха" халва. Прескачането на огъня е част от ритуала, в който се изгонват болестите и злото. Празникът се отпразнува с много песни, танци и весело настроение. В ролята на стопанката бе музикалният ни педагог- В. Дончева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Бабинден по шуменски

 

 

 С много песни, танци и весело настроение се отпразнува Бабинден в детската градина. Децата поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях. Жените от фолклорната група на с. Велино" Шарена китка" пресъздадоха обичая Бабинден и изпълниха народни песни, характерни за шуменския край.

 

 

 

 

"Снежен прах шейната вдига, дядо Коледа пристигa!!

Има той брада от сняг                             

и кожух и нов калпак,                   

а торбата му прочута

от играчки е издута!

Влизай, дядо Коледа,

ха, добре дошъл при нас!"

 

 

С много песни, танци и добро настроение децата от детската градина посрещнаха дядо Коледа, който и тази година беше изпълнил техните желания за подаръци!